Inhoudsopgave
- Introductie
- Waarom je website verkopen?
- Welke soorten kopers zijn er?
- Waar vind je een koper voor je website?
- Hoeveel is je website waard?
- Wanneer is je website klaar voor de verkoop?
- Goede rapportages maken
- Stappenplan: 8 stappen om je website te verkopen tegen de beste prijs
- Voorbeelden
- Tips om je website te verkopen
Introductie
Hoeveel succes je ook hebt met je website of webshop: er kan altijd een moment komen dat je het over een andere boeg wilt gooien. Bijvoorbeeld omdat je er niet genoeg tijd meer voor hebt, of omdat je liever met andere online activiteiten aan de slag wilt. Zomaar je website offline gooien is zonde, want je hebt er niet voor niets zoveel in geïnvesteerd. Je website verkopen is dan een betere optie, en eentje waarmee je flink wat geld kunt verdienen.
Om je op weg te helpen behandelen we de volgende onderdelen die belangrijk zijn bij het verkopen van een webshop.
Waarom je website verkopen?
Er zijn meerdere redenen waarom je je website of webshop zou willen verkopen. Website-eigenaren noemen bijvoorbeeld deze redenen:
- Tijdgebrek: het onderhoud van de website kost meer tijd dan verwacht.
- Geen middelen om te investeren: om de website op een hoger plan te tillen, zijn te grote financiële investeringen nodig.
- De website is niet te combineren met een nieuwe baan.
- Aan de slag gaan met een nieuwe website of webshop, waardoor er onvoldoende focus is voor de bestaande website.
Stoppen is in deze branche heel normaal: volgens het CBS zijn webshops de sector met de meeste nieuwe starters én grote aantallen stoppers per jaar.
Welke soorten kopers zijn er?
Je kunt je website aan verschillende soorten kopers verkopen. Zo kun je verkopen aan een particuliere koper, die een bestaande webshop wil kopen om een vliegende start te kunnen maken. Je kunt ook verkopen aan een andere webshop, waarmee de koper zijn marktpositie strategisch kan versterken. Natuurlijk is het ook mogelijk om te verkopen aan één van je medewerkers. Dat kan voor beide partijen prettig zijn: jij laat je bedrijf in vertrouwde handen achter en de medewerker kan zijn werk voortzetten, maar dan als eigenaar.
Waar vind je een koper voor je website?
De vraag is natuurlijk: waar vind je een koper voor je website? Het is niet effectief om zelf advertenties te plaatsen op je website of social media-kanalen. Het is beter om te kiezen voor een betrouwbaar platform of een tussenpersoon. Zo zorg je dat je website op een efficiënte en veilige manier verkoopt. Goede platforms zijn:
- Sitedeals: een Nederlands platform voor de verkoop van websites.
- Flippa: een open veilingsite voor internationale websites.
- Empire Flippers: een tussenpersoon voor de verkoop van websites.
- Brookz: het grootste overnameplatform van Nederland.
- WebshopOvername: Experts in e-commerce – 35.000+ serieuze (ver)kopers op het grootste website verkopen platform van Nederland
Hoeveel is je website waard?
Ga je je website of webshop verkopen, dan wil je natuurlijk weten hoeveel die waard is. Dat kun op verschillende manieren berekenen. In het algemeen kun je erop rekenen dat websites ongeveer twee tot drie keer de jaarlijkse winst waard zijn. Let op: dit is een startpunt waarmee je de onderhandelingen met kopers in kunt gaan. Andere factoren, zoals de marktvraag en de omzetverwachtingen op langere termijn, spelen ook een grote rol bij het bepalen van de uiteindelijke verkoopprijs.
Wanneer is je website klaar voor de verkoop?
Natuurlijk kan niet elke website zomaar verkocht worden. Je website moet duidelijke waarde hebben voor potentiële kopers. Je bedrijf moet financieel gezond en goed georganiseerd zijn, hoog scoren in de organische zoekresultaten van Google (zodat extra adverteren niet nodig is) en groeipotentie hebben voor de toekomst. Heb je een webshop, dan is het belangrijk dat de processen erachter geautomatiseerd zijn. Potentiële kopers zijn waarschijnlijk op zoek naar een bedrijf dat al soepel draait, en dat geen grote investeringen nodig heeft om winstgevend te worden.
Goede rapportages maken
Wil je je website verkopen, zorg dan dat je administratie compleet is. Kopers willen zeker weten dat de financiële zaken van je bedrijf op orde zijn en dat alle gegevens kloppen. Zorg voor financiële rapportages met daarin alle kosten, baten en belangrijke ondersteunende documenten. Voorzie ook in goed onderbouwde rapportages rond je zoekverkeer en social media. Google Analytics en Google Search Console helpen je hierbij.
Stappenplan: 8 stappen om je website te verkopen tegen de beste prijs
Het verkopen van een webshop tegen de beste mogelijke prijs vereist een zorgvuldige voorbereiding, het aantrekkelijk presenteren van je website en het vinden van de juiste koper. Hier is een stappenplan om je op weg te helpen:
- Analyseer je website:
Maak een grondige analyse van je website van de sterke en zwakke punten. Neem de tijd om alle aspecten van de website te beoordelen, denk hierbij aan verkeer, inkomsten, marktpositie, contentkwaliteit, SEO en technische aspecten. - Verbeter je website:
Het klinkt misschien gek, maar het zal de waarde van je website goed doen om in optimale conditie te verkeren bij verkoop. Zorg ervoor dat er geen (of beperkt) technische problemen zijn, website up-to-date is en de gebruikersvriendelijkheid van de website goed is. Een koper zal altijd even rondkijken op de website, als hij of zij dan tegen allerlei problemen aanloopt zal de interesse in jouw webshop dalen. - Bepaal de waarde van je website:
Om de beste prijs te krijgen, moet je eerst de waarde van je website bepalen. Het is hierbij goed om te kijken voor welke bedragen bedrijven die in vergelijkbare branches met vergelijkbare omzet en winst verkocht worden. Daarnaast kan je ook het groeiperspectief van je bedrijf meenemen in de prijs die je vraagt. Zorg ervoor dat je goed kan onderbouwen waarom en hoeveel je denkt dat je jouw webshop nog kan groeien. - Verzamel documentatie:
Potentiële kopers willen bewijs zien van de prestaties en inkomsten van uw website. Verzamel documentatie zoals Google Analytics-rapporten, inkomstenrapporten en andere relevante gegevens om aan geïnteresseerde kopers te presenteren. - Maak een verkoopadvertentie:
Presenteer je website op een aantrekkelijke manier door een overtuigende verkoopadvertentie te maken. Vermeld de sterke punten van je website: de inkomsten, verkeersstatistieken en eventuele unieke verkoopargumenten. - Kies het verkoopkanaal:
Je kunt je website op verschillende manieren verkopen, zoals via online marktplaatsen, gespecialiseerde websitebrokers of je eigen netwerk. Kies het kanaal dat het beste aansluit bij je behoeften en doelgroep. - Onderhandel met kopers:
Wees voorbereid op het onderhandelen over de verkoopprijs en voorwaarden met potentiële kopers. Houd tijdens de onderhandelingen rekening met zowel je eigen belangen als die van de koper, en wees bereid om enige flexibiliteit te tonen. - Overdracht en afronding:
Zodra je een overeenkomst met een koper hebt bereikt, moeten de technische en financiële aspecten van de overdracht worden afgehandeld. Werk samen met de koper om de website, domeinnaam en eventuele andere relevante zaken over te dragen. Zorg voor een duidelijke en bindende verkoopovereenkomst om eventuele toekomstige geschillen te voorkomen.
Voorbeelden
Misschien niet de meest realistische voorbeelden voor jouw website, maar dit zal je zeker motiveren om de juiste prijs te vragen voor je website.
- Marktplaats.nl:
In 2004 werd deze populaire Nederlandse advertentiewebsite door eBay gekocht voor ongeveer €225 miljoen. - Booking.com:
De in Nederland gevestigde reisplatform werd in 2005 overgenomen door de Amerikaanse onderneming Priceline (nu Booking Holdings) voor naar schatting $133 miljoen. - Voetbalzone.nl:
Deze populaire voetbalnieuwswebsite is in 2013 verkocht voor 2 miljoen euro aan het Britse PERFORM Group.
Tips om je website te verkopen
Natuurlijk wil je je website zo snel mogelijk verkopen, tegen de beste prijs. Neem deze tips mee in het verkoopproces:
- Licht alle USP’s en sterke punten van je website of webshop duidelijk uit. Of het nu de omzetvooruitzichten of het percentage organisch zoekverkeer zijn: zorg dat de succesfactoren er meteen uitspringen.
- Zet zo hoog mogelijk in qua prijs, want onderhandelen kan altijd nog. Potentiële kopers laten bieden is ook een manier om het hoogste bedrag in de wacht te slepen.
- Zorg dat geïnteresseerden je financiële- en websiterapportages makkelijk op kunnen vragen.
- Ga niet over één nacht ijs bij de verkoop. Denk goed na over de aanbiedingen die je krijgt. De prijs is niet het enige wat belangrijk is: de plannen van de koper met jouw bedrijf kunnen ook een grote rol spelen. Je hebt er niet voor niets zo hard aan gewerkt en het is mooi als je je bedrijf aan een partij kunt overdragen die er goede langetermijnplannen voor heeft.
Vallen de resultaten uit je online marketing tegen?
Vraag onze vrijblijvende performancescan aan en wij vertellen waar het fout gaat.