
Voor het laatste bijgewerkt op 20 maart 2025
Introductie
De Golden Circle van Simon Sinek lijkt het ultieme recept voor bedrijfsucces: start met je ‘waarom’, en de rest volgt vanzelf. Veel startende ondernemers gebruiken het model dan ook als ze hun eerst businessplan gaan maken. Maar is het werkelijk zo eenvoudig? Achter de fraaie TED-talk en catchy onliners schuilt een ongemakkelijke waarheid: het model mist een wetenschappelijke fundering en versimpelt complexe organisaties tot drie vragen: Why, How, What?
In dit artikel prikken we de mythe van de Golden Circle door en geven we suggesties voor alternatieven.
Wat is het Why, How, What model (Golden Circle)?
Het Why, How, What model, ook wel de Golden Circle genoemd, is een model ontwikkeld door Simon Sinek om je te helpen bij het maken van een bedrijfsstrategie. Het model gaat uit van drie concentrische cirkels: de binnenste cirkel staat voor “Why”, de middelste cirkel voor “How” en de buitenste cirkel voor “What”.
Het model suggereert dat bedrijven die zich richten op waarom ze iets doen (waar ze in geloven en waar ze voor staan), in plaats van alleen wat ze doen (hun producten of diensten), meer impact hebben op hun klanten en belanghebbende. Simon Sinek geeft met zijn Why, How, What model aan dat door te beginnen met waarom, een bedrijf een emotionele verbinding kan maken met zijn doelgroep en zo een loyale fanbase kan opbouwen.
Kijk vooral ook de video waar Simon Sinek zelf zijn Why, How, What model (Golden Circle) uitlegt:
Drie stappen van Simon Sinek’s Golden Circle
Het Why, How, What model begint een bedrijf met het definiëren van zijn “Why” (waarom ze bestaan), en gebruikt het vervolgens het “How” (hoe ze hun missie willen vervullen) en “What” (wat ze doen) om hun strategie en communicatie te bepalen.
Why (waarom)
De Why in Simon’s Golden Circle staat voor het doel die een organisatie drijft. Het gaat hierbij om de vraag waarom een organisatie doet wat het doet, wat de reden of de motivatie achter de activiteiten is. Dit gaat over het grotere doel en de reden van het bestaan van de organisatie. Sinek benadrukt dat winst nooit een goede waarom is, maar altijd het resultaat moet zijn.
How (hoe)
De volgende stap is de How. Hiermee wordt bedoelt wat de manier is waarop een organisatie haar doelen realiseert. Het gaat hierbij om de strategieën, processen en methoden die de organisatie gebruikt om haar doelen te bereiken. Je vertelt hoe je bedrijf onderscheidend is van de concurrentie. Nu communiceer je dus je propositie en je USP’s.
What (wat)
Het laatste onderdeel van de Golden Circle: de What. Hier geef je antwoord op de vraag wat je precies verkoopt, wat zijn je producten of diensten. Dit is wat de organisatie doet of maakt, de concrete resultaten die zij bereikt.
Start with why
Volgens Sinek is het belangrijk om te beginnen met het antwoord op de vraag “waarom” (why) in plaats van met “wat” (what) te beginnen. Hij gelooft dat organisaties die zich richten op hun waarom, een sterker en meer betrokken publiek aantrekken dan organisaties die zich richten op hun wat. Het Why, How, What-model helpt organisaties om zich te richten op hun doelen en hun boodschap op een betekenisvolle manier over te brengen.
Voordelen van het Why, How, What model (Golden Circle)
- Helpt bij het definiëren van een duidelijke missie:
Door zich te concentreren op de “waarom” van het bedrijf, kunnen bedrijven een duidelijke missie formuleren die betekenisvol is en de medewerkers motiveert om deze te bereiken. - Creëert loyaliteit bij klanten:
Door te communiceren waarom het bedrijf bestaat en wat het probeert te bereiken, kunnen klanten zich emotioneel verbonden voelen met het bedrijf en worden ze loyaler. - Onderscheidend vermogen:
De Golden Circle helpt bedrijven om zich te onderscheiden van hun concurrenten door zich te concentreren op hun unieke waarom en hoe. - Betere besluitvorming:
Door zich te concentreren op de “waarom” van het bedrijf, kan het bedrijf betere beslissingen nemen die in lijn zijn met hun missie en doelen. - Meer gemotiveerde medewerkers:
Door te communiceren waarom het bedrijf bestaat en wat het probeert te bereiken, kunnen medewerkers zich beter identificeren met de missie en doelen van het bedrijf, waardoor ze gemotiveerder zijn om bij te dragen aan het succes van het bedrijf.
Kritiek op het Golden Circle model
Er is terecht veel kritiek op het Golden Circle model. We lichten hier de drie belangrijkste uit:
- Geen wetenschappelijk bewijs
Sinek baseert zijn theorie voornamelijk op anekdotisch bewijs, zoals Apple, heel vaak Apple. Hij levert echter geen empirisch bewijs om zijn claims te ondersteunen, waardoor de wetenschappelijke onderbouwing van het model ontbreekt. Lees hier verder over de anecdotal fallacy. - Overschatting van hoe doordacht mensen beslissingen nemen
People don’t buy WHAT you do; they buy WHY you do it. Denk maar eens even na over je laatste vijf aankopen. Je weet van geen enkel bedrijf de why op te noemen gok ik. Waarschijnlijk waren deze producten gewoon op het juiste moment makkelijk te kopen en vervulde ze een bepaalde behoefte. Lees hier verder over physical availability. - Extreme simplificatie van de werkelijkheid
3 vragen beantwoorden en je hebt een succesvol bedrijf. Natuurlijk. Een onderneming met briljante why maar zonder bereik gaat precies nul euro omzetten. Daar hoor je alleen nooit iets over. Lees hier verder over survivorship bias.
Voorbeelden
Hieronder een aantal ingevulde voorbeelden van het golden circle model. We beginnen natuurlijk met de klassieker Apple.
Voorbeeld 1: Apple
- Waarom: Apple gelooft in anders denken en het uitdagen van de status quo.
- Hoe: Door producten te ontwerpen die mooi, gebruiksvriendelijk en intuïtief zijn.
- Wat: Smartphones, laptops, software, accessoires.
Voorbeeld 2: Tesla
- Waarom: Tesla wil de overgang naar duurzame energie versnellen.
- Hoe: Door innovatieve, elektrisch aangedreven voertuigen en energieoplossingen te produceren die aantrekkelijk, krachtig en milieuvriendelijk zijn.
- Wat: Elektrische auto’s, batterijen, zonnepanelen en laadstations.
Voorbeeld 3: Tony’s Chocolonely
- Waarom: Tony’s wil moderne slavernij en kinderarbeid in de chocoladesector volledig beëindigen.
- Hoe: Door transparante en eerlijke handelspraktijken, samenwerking met boeren, bewustwording creëren bij consumenten, en druk uitoefenen op de industrie.
- Wat: Chocoladerepen en chocoladesnacks geproduceerd onder ethisch verantwoorde omstandigheden.
Heel het artikel gelezen en ben je nog steeds benieuwd naar het boek? We hebben hier op kantoor in Eindhoven nog 2 exemplaren liggen. Gratis af te halen of als je de verzendkosten betaalt sturen we er 1 op. Stuur even een mail naar mail@tasmanic.nl om af te stemmen.
Bronnen
Sinek, S. (2009). Start with why: How great leaders inspire everyone to take action. Portfolio Penguin.
Gerelateerde artikelen
- Het MDC-model: hulp bij het positioneren van je bedrijf of merk
- Merkstrategie bepalen: betekenis + voorbeelden & modellen
- Positionering: wat is het? Strategie & stappenplan
- Brand Key Model: Wat is het? + Gratis template
- Business Model Canvas: 9 bouwstenen
- Customer journey: Definitie & hoe zet jij de klantreis in?
Vallen de resultaten uit je online marketing tegen?
Vraag onze vrijblijvende performancescan aan en wij vertellen waar het fout gaat.