Introductie
Loyaal, creatief, duurzaam, eigenzinnig: het zijn allemaal voorbeelden van merkwaarden. Het bepalen van merkwaarden is heel belangrijk voor de positionering van je bedrijf. Als je merkwaarden duidelijk zijn voor je doelgroep, dan kan die zich daarmee identificeren en zich eraan verbinden. Merkwaarden dragen zo bij aan het onderscheidend vermogen en daarmee aan het succes van je bedrijf en dus een belangrijk onderdeel van je merkstrategie en brand identity.
Wat zijn kernwaarden?
Betekenis kernwaarden: Kernwaarden zijn de belangrijkste overtuigingen, principes en normen die mensen, organisaties of bedrijven gebruiken om hun gedrag en besluitvorming te sturen. Ze zijn de basis voor de persoonlijkheid en manier van doen van een organisatie en dienen als een moreel kompas dat helpt bij het bepalen van de juiste koers in verschillende situaties.
Kernwaarden zijn belangrijk omdat ze:
- Richting geven: Ze bieden een kader voor het nemen van beslissingen en helpen bij het stellen van prioriteiten op basis van wat het belangrijkst is voor de organisatie.
- Cultuur en identiteit creëren: Kernwaarden dragen bij aan het vormen van de cultuur en identiteit van een organisatie, waardoor medewerkers en klanten een duidelijk beeld krijgen van waar het bedrijf voor staat.
- Consistentie bevorderen: Door vast te houden aan kernwaarden, kan een organisatie regelmaat in haar handelen en communicatie waarborgen, wat vertrouwen en geloofwaardigheid opbouwt bij klanten en medewerkers.
- Medewerkers aantrekken en behouden: Duidelijke kernwaarden helpen bij het aantrekken van medewerkers die dezelfde waarden delen en zich betrokken voelen bij de missie van de organisatie. Dit kan leiden tot hogere tevredenheid en retentie van personeel.
- Reputatie opbouwen: Organisaties die zich houden aan hun kernwaarden en ethisch handelen, bouwen vaak een sterke reputatie op, wat op lange termijn kan leiden tot zakelijk succes en groei.
Wat zijn merkwaarden?
Merkwaarden zijn de belangrijkste eigenschappen en kenmerken die een merk of bedrijf wil uitdragen en die hun identiteit, imago en positionering op de markt bepalen. Merkwaarden zijn nauw verbonden met de kernwaarden van een organisatie, maar richten zich specifiek op hoe het bedrijf wil worden gezien en ervaren door klanten en andere belanghebbenden.
Merkwaarden zijn belangrijk omdat ze een cruciale rol spelen bij het opbouwen van een sterk merk:
- Onderscheid creëren: Merkwaarden helpen een bedrijf zich te onderscheiden van concurrenten door unieke en aantrekkelijke kenmerken te benadrukken.
- Consistentie bevorderen: Door zich te houden aan de merkwaarden, kan een bedrijf consistentie in haar producten, diensten en communicatie waarborgen, wat het vertrouwen en de loyaliteit van klanten versterkt.
- Emotionele connectie opbouwen: Merkwaarden dragen bij aan het creëren van een emotionele band tussen het merk en zijn klanten, wat kan leiden tot langdurige relaties en merkloyaliteit.
- Richting geven aan marketinginspanningen: Merkwaarden dienen als leidraad voor marketing- en communicatieactiviteiten, zodat alle boodschappen in lijn zijn met de gewenste merkidentiteit.
Wat is het verschil tussen kernwaarden en merkwaarden?
Kernwaarden en merkwaarden zijn nauw met elkaar verbonden, maar ze hebben verschillende functies en doelen binnen een organisatie. We zetten de 3 belangrijkste verschillen voor je op een rijtje:
- Focus:
- Kernwaarden richten zich op de belangrijkste overtuigingen, principes en normen die het gedrag en de besluitvorming van een organisatie sturen. Ze vormen de basis voor de identiteit en cultuur van de organisatie.
- Merkwaarden daarentegen concentreren zich op de eigenschappen en kenmerken die een merk wil uitstralen naar klanten en andere belanghebbenden, en bepalen de positionering en het imago van het merk op de markt.
- Doelgroep:
- Kernwaarden zijn van toepassing op zowel interne als externe belanghebbenden, waaronder werknemers, partners, klanten en investeerders. Ze helpen bij het creëren van een bedrijfscultuur en het sturen van het bedrijf.
- Merkwaarden zijn voornamelijk gericht op externe belanghebbenden, zoals klanten en potentiële klanten, en helpen bij het vormgeven van de merkperceptie en -ervaring.
- Toepassing:
- Kernwaarden zijn bedoeld om alle aspecten van een organisatie te beïnvloeden, van het gedrag van werknemers tot bedrijfsstrategieën en doelen.
- Merkwaarden zijn specifiek gericht op de communicatie en presentatie van het merk naar buiten toe, waaronder marketinginspanningen, productontwikkeling en klantenservice.
Een sterk merk bouwt voort op de kernwaarden van een organisatie en vertaalt deze naar een aantrekkelijke en herkenbare merkidentiteit. Het is belangrijk om zowel kernwaarden als merkwaarden te definiëren en te onderhouden om een succesvolle en duurzame organisatie te creëren.
Kernwaarden voorbeelden:
Om je een idee te geven sommen we aantal voorbeelden van kernwaarden op:
- Integriteit: Eerlijk en ethisch handelen in alle aspecten van het bedrijf.
- Klantgerichtheid: De behoeften en verwachtingen van klanten centraal stellen in alle beslissingen en activiteiten.
- Innovatie: Voortdurend streven naar verbetering, creativiteit en het ontwikkelen van nieuwe ideeën.
- Samenwerking: Actief samenwerken met collega’s, partners en klanten om gemeenschappelijke doelen te bereiken.
- Duurzaamheid: Zich inzetten voor milieubewustzijn en het bevorderen van duurzame bedrijfspraktijken.
- Diversiteit en inclusie: Het waarderen en omarmen van verschillende achtergronden, perspectieven en ideeën binnen de organisatie.
Merkwaarden voorbeelden
Hier volgt een korte lijst met voorbeelden van merkwaarden:
- Kwaliteit: Het leveren van hoogwaardige producten en diensten die voldoen aan de verwachtingen van klanten.
- Betrouwbaarheid: Consistente prestaties leveren en het vertrouwen van klanten opbouwen.
- Authenticiteit: Een oprechte en eerlijke merkidentiteit creëren die resoneren met klanten.
- Luxe: Het bieden van exclusieve en hoogwaardige ervaringen die klanten zich speciaal en gewaardeerd laten voelen.
- Gebruiksgemak: Het ontwerpen van producten en diensten die gemakkelijk te gebruiken en toegankelijk zijn voor een breed scala aan gebruikers.
- Sociale verantwoordelijkheid: Zich inzetten voor maatschappelijke en milieukwesties en deze waarden integreren in het merkimago en de bedrijfsvoering.
Hoeveel merkwaarden heb je nodig?
Er zijn honderden merkwaarden om uit te kiezen, maar het is belangrijk om je te focussen. Het is onmogelijk om te werken volgens tientallen waarden. Kies daarom maximaal vijf merkwaarden die je het belangrijkste vindt en die je wilt doorleven met je merk.
Hoe bepaal je je merkwaarden?
Je merkwaarden bepaal je meestal niet alleen. Iedereen in je bedrijf moet zich herkennen in de waarden, want je medewerkers moeten volgens die uitgangspunten werken. Zij zorgen uiteindelijk dat je doelgroep je merkwaarden gaat herkennen. Vorm daarom een werkgroep van betrokken medewerkers die verschillende functies hebben en houd een uitgebreide brainstormsessie. Begin breed: vraag iedereen om zes waarden op te schrijven en bespreek samen het resultaat. Verwijder dubbelingen en ga vervolgens aan de slag met de basisset van kernwaarden die is ontstaan.
Merkwaarden selecteren
Het is goed om deze kernwaarden door elke deelnemer toe te laten lichten. Zo ontdek je misschien dat mensen eigenlijk hetzelfde bedoelen, maar alleen een andere naam aan een waarde hebben gegeven. Bepaal samen welk woord de lading het beste dekt. Als je een selectie van merkwaarden hebt gemaakt, vraag iedereen dan om elke waarde te scoren. Op die manier wordt duidelijk welke waarden het beste aansluiten bij jullie merk. Zorg dat je minimaal zes waarden overhoudt.
Merkwaarden kritisch onderzoeken
De volgende stap is het kritisch bekijken van de waarden waar je op uit bent gekomen. Hoe onderscheidend zijn deze woorden? Zijn het eigenschappen die elk bedrijf nodig heeft, zoals betrouwbaarheid? Of zijn het eigenschappen die jouw specifieke merk typeren? Dat laatste is het belangrijkste, want juist die waarden bepalen je onderscheidend vermogen. En dat is noodzakelijk om je doelgroep aan je te binden. Het doel is om uit te komen op vijf merkwaarden waar iedereen het mee eens is, en die de basis van je merk gaan vormen.
Het uitdragen van merkwaarden
Als je merkwaarden bepaald zijn, ben je er natuurlijk nog niet. Dan is het zaak om je waarden uit te dragen in alles wat je doet. Zorg dat je medewerkers weten wat de merkwaarden inhouden en wat ze betekenen voor hun werk. Dat zit in alle werkzaamheden: van het opnemen van de telefoon tot het afleveren van producten. De intern bepaalde waarden moeten extern ook zo beleefd gaan worden. Zo bouw je aan een sterk merk, waar je klanten zich nauw verbonden mee voelen.
Lees ook ons artikel over corporate branding, waar merkwaarden ook een rol in spelen.
Meer weten over de Cola challenge: Coca-Cola vs. Pepsi, het maken van een bedrijfsfilm, het schrijven van een goed merkverhaal of misschien tips voor het neerzetten van een sterke merknaam, lees je eenvoudig binnen ons blog.
Vallen de resultaten uit je online marketing tegen?
Vraag onze vrijblijvende performancescan aan en wij vertellen waar het fout gaat.