Inhoudsopgave
- Introductie
- Waarom heb je een krachtige laptop nodig als ontwerper?
- Beste laptop voor fotobewerking en videobewerking
- Kies voor een groot beeldscherm
- Minstens 16 gigabyte werkgeheugen
- Grafische videokaart met 6 gigabyte VRAM
- Bij voorkeur een SSD met 512 gigabyte opslag
- Welke processor kies je?
- Top 10 laptops voor grafische ontwerpers
Introductie
Als je als grafisch ontwerper of student multimediadesign bijvoorbeeld logo’s ontwerpt, bedrijfsvideo’s wilt bewerken of animaties maakt, is niet elke laptop even geschikt. Je hebt dan namelijk een echte krachtpatser nodig. We vertellen je in deze blogpost alles waar je op moet letten bij de aankoop van een laptop en de top 10 laptops voor grafische ontwerpers. Ook als je de beste laptop voor fotobewerking zoekt, dan zijn dit top notebooks.
Waarom heb je een krachtige laptop nodig als ontwerper?
Als ontwerper werk je vaak met grafisch intensieve software zoals Adobe Photoshop, Illustrator en InDesign. Het bewerken van hoge resolutie afbeeldingen, het maken van complexe grafische ontwerpen en het renderen van 3D-modellen vergt veel rekenkracht van je computer. Je hebt daarom een krachtige laptop nodig om deze taken sneller en efficiënter te uitvoeren, waardoor je productiever kunt zijn en meer tijd kunt besteden aan het ontwerpen in plaats van wachten op de computer. Daarnaast zijn veel ontwerpers vaak onderweg en is het handig om een laptop te hebben die ook onderweg goed presteert. Een krachtige laptop is dus een investering in jezelf. Het is het dus absoluut waard om je portemonnee te trekken, al kun je natuurlijk altijd op goede aanbiedingen letten.
Beste laptop voor fotobewerking en videobewerking
Waar moet je op letten als je een notebook voor fotobewerking of videobewerking nodig hebt? Als grafisch ontwerper heb je een groot beeldscherm, voldoende werkgeheugen, krachtige videokaart, ruime opslag en een snelle processor nodig. Hieronder lichten we ieder punt toe.
Kies voor een groot beeldscherm
Het behoeft waarschijnlijk geen uitleg dat het als ontwerper beter is om voor een groot beeldscherm te kiezen. Groter is dit geval altijd beter, maar ga in ieder geval voor een scherm van minimaal 16 inch. Eventueel kun je ervoor kiezen om een tweede scherm aan te sluiten. De noodzaak om een notebook met groot scherm te kopen is dan iets minder groot. Je kunt dan thuis een werkplek inrichten en je laptop loskoppelen als je deze onderweg nodig hebt.
Naast de grootte van het beeldscherm is ook de kwaliteit van het beeldscherm belangrijk. Je wilt tenslotte je creaties zo scherp mogelijk op het beeldscherm zien. Ga minstens voor een QHD-scherm. Hiermee heb je een schermresolutie van 2560×1440 pixels.
Minstens 16 gigabyte werkgeheugen
Er zijn nog een aantal andere specificaties om rekening mee te houden. Allereerst is het werkgeheugen belangrijk. Dit wordt ook wel het intern geheugen of het RAM-geheugen genoemd. Wil je zware programma’s als Photoshop en InDesign op je laptop draaien, dan is minstens 16 gigabyte gewenst. Meer werkt natuurlijk alleen maar fijner. Hoe meer werkgeheugen, hoe sneller een laptop werkt.
Grafische videokaart met 6 gigabyte VRAM
De grafische kaart van je laptop kan je zien als de processor voor de grafische prestaties. Een belangrijk onderdeel van de laptop van een ontwerper. Kies voor een videokaart met minstens 6 gigabyte VRAM. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een videokaart uit de NVIDIA GeForce GTX serie.
Bij voorkeur een SSD met 512 gigabyte opslag
Het is handig als je laptop een SSD heeft, oftewel een Solid State Drive. Dit is een zeer snelle harde schijf en zorgt ervoor dat je laptop rap opstart en snel functioneert in het algemeen. Er zijn tegenwoordig zelfs betaalbare laptops die dit hebben. De meeste laptops zijn dus voorzien van een SSD. Het blijft echter goed om er even op te letten, want het geldt niet voor alle modellen.
De meeste laptops hebben een SSD met 256 gigabyte of 512 gigabyte aan opslag. Het is aan te raden om minstens voor 512 GB opslag te kiezen. Deze keuze is overigens niet het meest van belang, want je hebt ook later nog de mogelijkheid om naar een SSD te upgraden.
Welke processor kies je?
Daarnaast is de processor belangrijk. Dit wordt ook wel het hart van een computer genoemd en bepaalt voor een groot deel hoe goed je laptop presteert. Je hebt als grafisch ontwerper minstens een Intel Core i5 of AMD Ryzen 5 nodig. Een Intel Core i7 of AMD Ryzen 7 is nóg een betere keuze. Met een mooie laptop aanbieding betaal je daar ook niet de hoofdprijs voor.
Top 10 laptops voor grafische ontwerpers
Om je te helpen bij het maken van een keuze, of simpel inspiratie te geven wat de mogelijkheden zijn, hebben we een top 10 samengesteld met goede laptops voor fotobewerking en videobewerking:
- MacBook Pro 16-inch
Apple’s top-of-the-line laptop, perfect voor ontwerpers vanwege de krachtige processor, hoge-resolutie display en lange batterijduur. - Dell XPS 15
Een uitstekende Windows-laptop met een 4K OLED-scherm, krachtige grafische kaart en slank ontwerp. - HP Spectre x360
Een krachtige 2-in-1 laptop met een helder display en lange batterijduur. - Lenovo ThinkPad X1 Carbon
Een lichtgewicht, duurzame laptop met een lange batterijduur en uitstekende prestaties. - Asus ROG Zephyrus G16
Een gaming-laptop die ook geschikt is voor ontwerpers vanwege de krachtige processor en grafische kaart, en het slanke ontwerp. - Acer Predator Helios
Nog een gaming-laptop met uitstekende prestaties voor ontwerpers, een hoge-resolutie display en een slank ontwerp. - Microsoft Surface Laptop 5
Een stijlvolle laptop met een helder scherm, lange batterijduur en uitstekende prestaties. - Razer Blade 15
Een krachtige gaming-laptop die ook geschikt is voor grafische ontwerpers vanwege de krachtige processor en grafische kaart. - Gigabyte Aero 15 OLED
Een laptop met een uitstekend OLED-scherm, lange batterijduur en krachtige prestaties. - MSI Prestige 15
Een lichtgewicht laptop met een lange batterijduur en krachtige prestaties, ideaal voor grafische ontwerpers onderweg.
Vallen de resultaten uit je online marketing tegen?
Vraag onze vrijblijvende performancescan aan en wij vertellen waar het fout gaat.