Inhoudsopgave
- Introductie
- Wat is de Kamer van Koophandel?
- Hoe is de Kamer van Koophandel ontstaan?
- Wat doet de Kamer van Koophandel precies?
- Wat kost het inschrijven bij de KvK?
- Waar kan ik een btw-nummer aanvragen?
- Registeren van handelsnamen
- Informatie krijgen via KvK
- Wat zijn de locaties van de Kamer van Koophandel?
- Privacy en de Kamer van Koophandel
Introductie
Ga je voor jezelf beginnen, dan is het één van de eerste stappen die je zet: je schrijft je in bij de Kamer van Koophandel (KVK). Je registreert je bedrijf in het Handelsregister en dan is het officieel: je eigen bedrijf is een feit. Maar wat doet de Kamer van Koophandel eigenlijk precies? En wat heb je eraan als ondernemer?
Wat is de Kamer van Koophandel?
De Kamer van Koophandel (KvK) is een zelfstandig bestuursorgaan in Nederland die zich richt op het registreren, ondersteunen en adviseren van bedrijven. Het belangrijkste doel van de KvK is het bevorderen van een gezond ondernemingsklimaat en het ondersteunen van ondernemers bij hun bedrijfsvoering.
Elk bedrijf in Nederland, van eenmanszaak tot grote onderneming, moet zich inschrijven bij de Kamer van Koophandel. Na inschrijving ontvangt het bedrijf een uniek KvK-nummer en wordt het opgenomen in het Handelsregister. Dit register bevat informatie over alle geregistreerde bedrijven in Nederland en is openbaar toegankelijk.
Naast registratie biedt de Kamer van Koophandel ook ondersteuning aan ondernemers door middel van advies, informatievoorziening en netwerkmogelijkheden. De KvK organiseert evenementen, seminars en workshops om ondernemers te helpen met het opstarten, runnen en laten groeien van hun bedrijf. Ook kunnen ondernemers bij de KvK terecht voor vragen over wet- en regelgeving, financiering en andere zakelijke onderwerpen.
Hoe is de Kamer van Koophandel ontstaan?
De Kamer van Koophandel (KvK) is ontstaan uit de behoefte aan een organisatie die de belangen van het bedrijfsleven behartigt en bevordert. De basis voor de KvK ligt in de Franse tijd, toen Nederland onder het bewind van Napoleon stond.
In 1803 werd in Nederland de eerste Kamer van Koophandel opgericht, geïnspireerd door het Franse model van de “Chambre de Commerce”. Het doel was om de handel en industrie te bevorderen en de belangen van de ondernemers te behartigen. De eerste Kamer van Koophandel werd opgericht in Rotterdam, en andere steden volgden al snel.
In de loop der jaren is de rol van de Kamer van Koophandel veranderd en uitgebreid. De KvK kreeg steeds meer taken en verantwoordelijkheden, zoals het bijhouden van een handelsregister en het geven van advies en ondersteuning aan ondernemers. De KvK is sindsdien uitgegroeid tot een belangrijke zelfstandig bestuursorgaan in Nederland.
In 2014 vond er een grote reorganisatie plaats waarbij de afzonderlijke regionale Kamers van Koophandel werden samengevoegd tot één landelijke organisatie: de Kamer van Koophandel Nederland. Dit was bedoeld om efficiënter te werken en kosten te besparen. De KvK blijft zich inzetten voor het bevorderen van het ondernemingsklimaat en het ondersteunen van ondernemers in Nederland.
Wat doet de Kamer van Koophandel precies?
De Kamer van Koophandel heeft zes wettelijke taken:
- Het beheren van het Handelsregister, waarin alle bedrijven en rechtspersonen in Nederland staat ingeschreven. Dit is de belangrijkste taak van KVK en inschrijven in het Handelsregister is voor alle Nederlandse ondernemingen en rechtspersonen verplicht.
- Voorlichting en advies geven aan ondernemers over allerlei ondernemersthema’s, variërend van het starten van een bedrijf tot groeien in het buitenland. Ook informatie over financiële regelingen en de verduurzaming van je bedrijf is bij KVK op te vragen.
- Bedrijven adviseren en ondersteunen bij het ontwikkelen van innovaties.
- Stimuleren van de regionale economie en het oplossen van knelpunten voor ondernemers in de regio.
- Het beheren van Ondernemerspleinen, fysieke ontmoetingsplekken voor ondernemers in de regio.
- Het onderhouden en updaten van het Digitale Ondernemersplein, met informatie over alles wat met ondernemen te maken heeft. Op de website vind je informatie en advies van KVK, de Belastingdienst, RVO, CBS, UWV en andere overheidsorganisaties.
Wat kost het inschrijven bij de KvK?
Als je je als ondernemer wilt inschrijven bij de Kamer van Koophandel (KvK) in Nederland, kost dat je eenmalig €75,- exclusief BTW. Je hoeft dit dus niet jaarlijks te verlengen, als je eenmaal ingeschreven staat verlengd de KvK automatisch je inschrijving. Dit tarief is voor het inschrijven van een eenmanszaak, vennootschap onder firma (vof), maatschap, commanditaire vennootschap (cv) of een besloten vennootschap (bv).
Waar kan ik een btw-nummer aanvragen?
Wanneer je een onderneming inschrijft bij de Kamer van Koophandel (KvK) in Nederland, word je automatisch aangemeld bij de Belastingdienst. Als je onderneming btw-plichtig is, ontvang je na inschrijving bij de KvK een btw-nummer van de Belastingdienst.
Hier zijn de stappen om een btw-nummer te krijgen:
- Schrijf je onderneming in bij de Kamer van Koophandel. Dit kan online of door een afspraak te maken bij een KvK-kantoor.
- Tijdens het inschrijfproces wordt er gevraagd of je belastingplichtig bent voor de btw. Als je onderneming btw-plichtig is, geef dit dan aan tijdens de inschrijving.
- Na inschrijving bij de KvK stuurt de Belastingdienst je binnen enkele dagen een brief met je btw-nummer. Dit nummer wordt ook wel ‘btw-identificatienummer’ of ‘omzetbelastingnummer’ genoemd.
- Gebruik het btw-nummer op je facturen en in je administratie. Hiermee laat je je klanten weten dat je onderneming btw-plichtig is.
Houd er rekening mee dat het enkele dagen kan duren voordat je de brief met je btw-nummer van de Belastingdienst ontvangt. Het is belangrijk om je administratie op orde te houden en het btw-nummer correct te gebruiken op je facturen en in je boekhouding.
Registeren van handelsnamen
In 1920 werden ze onafhankelijk en werden ze opgedeeld in 36 regionale kamers. Met de invoering van de Handelsregisterwet in 1921 kregen de KvK’s er een belangrijke taak bij: het registreren van handelsnamen. In de loop der jaren zijn de regionale kamers gefuseerd tot één Kamer van Koophandel.
Informatie krijgen via KvK
Heb je een vraag over iets dat met ondernemen te maken heeft, dan is de kans groot dat je het antwoord vindt via de website van KVK of het Digitale Ondernemersplein. Daarnaast organiseert KVK regelmatig (online) evenementen en themabijeenkomsten, zoals de KVK Business Challenge, KVK Start Events en Vraag Maar Raak: administratie en belastingen. Op de fysieke Ondernemerspleinen van KVK vind je verschillende partners van KVK onder één dak, zoals de Belastingdienst, het UWV en de gemeente. Zo kunnen ondernemers, overheid, onderwijs en andere partners elkaar makkelijk ontmoeten.
Wat zijn de locaties van de Kamer van Koophandel?
De Kamer van Koophandel heeft achttien kantoren in heel Nederland, met het hoofdkantoor in Utrecht. De kantoren zijn te vinden in Alkmaar, Almere, Amersfoort, Amsterdam, Apeldoorn, Arnhem, Breda, Den Bosch, Den Haag, Eindhoven, Enschede, Groningen, Leeuwarden, Middelburg, Roermond, Rotterdam, Utrecht en Zwolle. De locaties in Amsterdam, Arnhem, Eindhoven, Groningen en Rotterdam hebben een fysiek Ondernemersplein.
Privacy en de Kamer van Koophandel
Is je bedrijfsadres anders dan je woonadres, dan is je woonadres sinds 1 januari 2022 niet meer te zien in het Handelsregister. Alleen overheidsorganisaties of beroepsgroepen die hier wettelijke toestemming voor hebben, zoals de Belastingdienst, advocaten en deurwaarders, kunnen deze informatie nog opvragen. Het kabinet wil gaan onderzoeken hoe de privacy van álle ondernemers beter beschermd kan worden. Belangrijk, want in de praktijk gaat het regelmatig mis. Zo ontving freelance columnist Marcel van Roosmaken bedreigingen op zijn thuisadres, gevonden via het Handelsregister, toen hij een lid van het Forum voor Democratie beledigde.
Vallen de resultaten uit je online marketing tegen?
Vraag onze vrijblijvende performancescan aan en wij vertellen waar het fout gaat.