Voor het laatste bijgewerkt op 23 januari 2025
Introductie
Het bedenken en registeren van de juiste handelsnaam is een van de eerste zaken die je doet bij het starten van een onderneming. In dit artikel vertellen we je alles wat je moet weten:
1. Wat is een handelsnaam?
Een handelsnaam (bedrijfsnaam) is de naam die je gebruikt voor je bedrijf om handel te drijven. Veel onderneming kiezen er voor om hun handelsnaam ook als merknaam te gebruiken, maar dit is niet verplicht. De bescherming die een handelsnaam biedt is niet zo sterk als een merknaam, daarom is het vaak wel handig om beide te doen. Wanneer een vergelijkbaar of exact dezelfde handelsnaam wordt geregistreerd, maar dit bedrijf zit in een andere stad en branche, kan de rechter bepalen dat hier geen conflict is en zal hij niet ingrijpen.
2. Verschil handelsnaam en merknaam
Het verschil tussen een handelsnaam (bedrijfsnaam) en merknaam is dat een merk is de naam van een product of dienst, terwijl een handelsnaam de naam is van je bedrijf. Je kunt onder één handelsnaam meerdere merken en dus merknamen voeren.
Zoals benoemd in de vorige stap biedt het registreren van een handelsnaam niet veel bescherming. Echter is dit niet het geval wanneer je je handelsnaam ook als merknaam registreert. Als het andere bedrijf in een andere stad en branche zit, zal het nog steeds niet dezelfde naam kunnen gebruiken als jij.
3. Waar moet je op letten bij het kiezen van een handelsnaam?
De eerste stap is vooraf goed te bedenken wat je er mee wilt bereiken? Houd rekening met de volgende zaken:
- Wil je nationaal of ook internationaal actief zijn? – Als je ook in het buitenland actief wilt zijn, bedenk dan een handelsnaam die in deze landen gemakkelijk is uit te spreken.
- Duidelijk of creatief? – Wil je dat mensen direct weten wat je bedrijf doet of wil je dat je handelsnaam blijft hangen? Dit kan per sector verschillen.
- Geen misleiding? – Een handelsnaam mag niet misleidend zijn en geen kwaliteiten of eigenschappen bevatten die je zelf niet bezit.
- Gebruik van persoonsnaam – Je mag in je handelsnaam alleen je eigen naam gebruiken, mits deze nog niet door een ander wordt gebruikt.
- Gebruik de juiste leestekens – In handelsnamen zijn alleen de leestekens @, &, + en – toegestaan.
Daarnaast is het ook goed om naast de wetgeving ook na te denken over welke bedrijfsnaam het best past bij jouw onderneming. Lees onze artikel bedrijfsnaam bedenken om tot inspiratie te komen.
4. Checken van je handelsnaam
Heb je een naam bedacht? Leg je idee dan eerst voor aan familie en/of vrienden. Op deze manier test je niet alleen of je naam blijft hangen, maar ook of deze niet tot verwarring leidt. Neem hun reacties mee in je eigen beoordeling, maar staar je er niet blind op. Uiteindelijk is het jouw bedrijf.
De volgende stap is om te controleren of de handelsnaam al in gebruik is. Dit doe je via het Handelsregister van Kamer van Koophandel (KvK). Naast het checken van je handelsnaam, is het ook belangrijk om je bedrijfsnaam & merknaam te checken. Dit kan je onder andere doen bij Het Benelux-Bureau voor de Intellectuele Eigendom (BOIP), maar ook simpel via Google en andere zoekmachines.
Twijfel je of jouw handelsnaam teveel lijkt op die van een ander? Probeer dan eerst een andere te bedenken. Niet alleen zorgt een overeenkomende handelsnaam mogelijk voor verwarring bij potentiële klanten, ook kan het leiden tot discussie en juridische consequenties. Het onrechtmatig voeren van een handelsnaam kan leiden tot een boete van €3.900,-.
5. Handelsnaam registreren
De laatste stap is om je handelsnaam te registeren. Dit is volgens de Handelsregisterwet verplicht. Hierbij word er onderscheid gemaakt tussen zzp’ers en andere rechtsvormen. Zzp’ers moeten zich online inschrijven en vervolgens een afspraak maken bij de KvK. De andere rechtsvormen maken direct een afspraak bij de KvK of kan het geregeld worden via een notaris.
De registratie doe je eenvoudig via de website van de KvK. Daar vul je een formulier in, print deze uit en verstuur je na ondertekening per post.
6. Handelsnaam wijzigen of toevoegen
Het kan zo zijn dat je je handelsnaam wilt wijzigen of misschien een extra bedrijfsnaam wilt toevoegen. Als je je handelsnaam wilt wijzigen of een nieuwe naam wilt toevoegen moet je het wijzigingsformulier invullen van de KvK. Als het goedgekeurd word geeft de KvK vervolgens de naamswijziging door aan de belastingdienst.
Vallen de resultaten uit je online marketing tegen?
Vraag onze vrijblijvende performancescan aan en wij vertellen waar het fout gaat.