Introductie
Moeite met het bedenken van een bedrijfsnaam? Dan kan het werken om is gebruik te maken van een bedrijfsnaam generator. Je kan hier inspiratie op doen, of misschien vind je zelfs wel de ideale naam voor jouw bedrijf.
Wat is een bedrijfsnaam generator?
Een bedrijfsnaam generator is een online tool die startende ondernemers helpt bij het bedenken van unieke en pakkende bedrijfsnaam. Deze tools maken gebruik van algoritmen en verschillende technieken, zoals het combineren van woorden, het toevoegen van voorvoegsels en achtervoegsels, het gebruik van synoniemen of het genereren van geheel nieuwe woorden. Een naam generator kan handig zijn voor startende ondernemers die zelf moeite hebben met het vinden van een passende naam voor hun nieuwe bedrijf.
Hoe werkt een bedrijfsnaam generator?
Een bedrijfsnaamgenerator werkt door middel van algoritmen en verschillende technieken om namen voor bedrijven te genereren. We leggen je in 4 stappen uit hoe het proces werkt:
- Trefwoordinput: De gebruiker voert trefwoorden in die verband houden met hun bedrijf, branche, producten of diensten. Deze trefwoorden dienen als basis voor het genereren van bedrijfsnamen.
- Algoritmen en technieken: De generator maakt gebruik van algoritmen die verschillende technieken toepassen, zoals het combineren van woorden, het toevoegen van voorvoegsels en achtervoegsels, het gebruik van synoniemen of het genereren van geheel nieuwe woorden. Sommige geavanceerdere tools gebruiken taalkundige regels, machine learning of kunstmatige intelligentie om meer creatieve en betekenisvolle namen te genereren.
- Filtering en relevantie: De tool filtert vaak resultaten op basis van bepaalde criteria, zoals de beschikbaarheid van domeinnamen, bestaande handelsmerken of merknamen, en de relevantie van de gegenereerde namen in relatie tot de ingevoerde trefwoorden.
- Presentatie van resultaten: De generator presenteert een lijst met mogelijke bedrijfsnamen waaruit de gebruiker kan kiezen. Gebruikers kunnen vaak verder filteren op basis van hun voorkeuren, zoals de lengte van de naam of specifieke woordcombinaties.
Let op: Het is belangrijk op te merken dat bedrijfsnaam generators voornamelijk bedoeld zijn als inspiratiebron. Hoewel ze nuttig kunnen zijn bij het opdoen van ideeën, is het altijd belangrijk om zorgvuldig na te denken over de gekozen naam en te controleren of deze geen inbreuk maakt op bestaande handelsmerken of merknamen.
De beste bedrijfsnaam generators (top 12)
Hieronder bespreken we enkele gratis en betaalde bedrijfsnaam generatoren. We leggen uit hoe ze werken, zodat je er eens inspiratie op kunt doen. Maar we bespreken ook de voor- en nadelen, zodat je zelf kunt beslissen wat voor jou de beste optie is.
1. Namelix
De eerste stap is om je keyword(s) in te vullen. Daarna word er gevraagd wat voor stijl je wilt (brandable names, real words, short phrase etc.). Vervolgens geef je aan hoe willekeurig de naam moet zijn (low, medium, high) en als laatst kan je nog een omschrijving van je bedrijf toevoegen. Vervolgens klik je op generate en krijg je een lijst met bedrijfsnamen. Je kan dan op de naam drukken waar je ook direct de domeinnaam kan kopen (evt. inclusief design).
Link: Namelix
2. BusinessNameGuide
Bij BusinessNameGuide vul je je zoekwoord in en krijg je erg veel opties aan namen waaruit je kan kiezen. Hier kan je inspiratie op doen om een bedrijfsnaam voor je bedenken. Je kan de naam verder niet kopen, het is echt bedoeld om inspiratie op te doen.
Link: BusinessNameGuide
3. SIDN
Een Nederlandse bedrijfsnaam generator. Bij SIDN voer je je zoekwoord in. Vervolgens kan je aan de hand van filters je resultaat verfijnen. Via ‘meer opties’ kan je woorden toevoegen of juist verwijderen, ook kan je filters aan- en uitzetten. Als je een naam ziet staan waar je interesse in hebt kan je toevoegen aan je winkelwagen en registreren als .nl domein.
Link: SIDN
4. Oberlo
Bij Oberlo kan je jouw zoekwoord(en) invullen en komt de naam generator terug met een aantal lijstjes aan suggesties. Je zoekwoord bij deze generator altijd verwerkt in de naam. Als je een leuke naam hebt gevonden kan je op de naam klikken en word je doorgelinkt naar Shopify. Hier kan je dan de naam ook als domeinnaam kopen.
Link: Oberlo
5. BusinessNameGenerator
Laten we eens op de meest logische plek beginnen: BusinessNameGenerator.com. Op deze website kun je twee keywords invullen. Die kunnen betrekking hebben op je bedrijf, maar ook gewoon fantasiewoorden zijn die je lekker vindt klinken. Zodra je deze invult krijg je een lange lijst met woordcombinaties waarin jouw twee keywords verwerkt zijn. Wat opvalt is dat het enorm veel onzincombinaties zijn, maar dat er best een paar leuke namen tussen zitten. Zodra hier op klikt kom je in een volgend scherm, waar je helaas zelf weer de mogelijke domeinnamen in moet vullen.
Link: BusinessNameGenerator
6. Shopify
Ook bij Shopify vul je één of meerdere woorden in die je graag terugziet in je bedrijfsnaam. De suggesties zijn hier al een stuk logischer en professioneler, echt namen waar je iets mee kunt. Ook interessant: van alle suggesties is de .com ook nog vrij. Vervolgens kun je doorklikken om je naam en domein te registreren. Klinkt goed, maar er zit wel een flinke adder onder het gras. Je kunt dit namelijk alleen doen als je vervolgens ook je complete webshop bij Shopify onderbrengt.
Link: Shopify
7. NameMesh
Bij NameMesh kan zoekwoorden invoeren en word er domeinnaam gegeneerd. Hieruit kan je vervolgens kiezen tussen een aantal categorie, waarvan de categorie SEO bijvoorbeeld een optie is Deze domeinnaam kan je vervolgens voor de prijs die vermeld staat naast het domeinnaam kopen.
Link: NameMesh
8. Dot-o-mator
Bij Dot-o-mator selecteer je ‘beginnings’ en ‘endings’. Je kan deze 2 vakken invullen met prefilled categorieen zoals Friends, Colorful en Agile. De gratis tool gaat vervolgens de woorden die het met deze categorieën associeert met elkaar combineren. Een grappige aanpak met een hoog trial and error-gehalte, maar zeker ook een paar interessante uitkomsten.
Link: Dotomator
9. Naming
Latijnse woorden hebben altijd gelijk iets deftigs. Als dat is wat je voor je merk zoekt is de tool Naming een uitkomst. Je voert namelijk een woord in en de gratis tool breidt deze uit met 1, 2 of 3 lettergrepen het Latijn en Grieks. In plaats daarvan kun je ook nog kiezen voor standaard woorden of rijmvervoegingen.
Link: Naming
10. Naminum
Heb je al wel een idee welk woord je bedrijfsnaam moet bevatten, maar kun je dé naam nog niet vinden? Kijk dan eens naar Namium. Bij deze gratis bedrijfsnaam-tool voer je 1 woord in, waarna de tool er allerlei variaties op verzint.
Link: Naminum
11. Namobot
Bij NamoBot voer je jouw ideeen in (zoals ze zelf aangegven: Cool Gadets). Vervolgens krijg je een hoop aantal opties die ingedeeld zijn in de categorieen: common, mix, short, fun, SEO. Als je een naam ertussen ziet staan die je goed vind passen bij je bedrijf, kan je ervoor kiezen om het als domeinnaam te kopen.
Link: Namobot
12. Brandio
Onze merkexperts doen meer dan alleen het bij elkaar gooien van wat termen. In die zin is Brandio dus geen typische bedrijfsnaamgenerator. De meerwaarde van onze merkexperts zit juist in het creatieve proces. Het resultaat daarvan vind je in onze collectie van meer dan 200 bedrijfsnamen.
Om het wat makkelijker te maken om ze te bekijken, hebben onze merk experts ze opgedeeld in categorieën, hier enkele voorbeelden:
En omdat we een Nederlands bedrijf zijn krijg je bij elke naam ook gelijk het bijbehorende .nl-domein. Een belangrijke factor in online succes voor Nederlandse bedrijven, die nog altijd profiteren van verschillende voordelen bij een .nl-domein.
Voordelen van een bedrijfsnaam generator
Een naam generator biedt verschillende voordelen voor ondernemers die op zoek zijn naar een naam voor hun bedrijf:
- Tijdsbesparing: Het bedenken van een unieke en pakkende bedrijfsnaam kan tijdrovend zijn. Een bedrijfsnaamgenerator helpt om snel meerdere naamopties te genereren, waardoor je tijd bespaart.
- Creatieve inspiratie: Bedrijfsnaam generators kunnen je helpen bij het verkennen van verschillende naamideeën die je misschien niet zelf had bedacht.
- Beschikbaarheid van domeinnamen: Veel bedrijfsnaam generators controleren automatisch de beschikbaarheid van bijbehorende domeinnamen, zodat je gemakkelijk kunt zien of de gewenste naam beschikbaar is als websiteadres.
- Taalkundige variaties: Bedrijfsnaam generators kunnen namen genereren die gebaseerd zijn op taalkundige regels, synoniemen, voorvoegsels, achtervoegsels en andere technieken, wat het aantal opties in namen vergroot.
- Merkconsistentie: Door trefwoorden in te voeren die verband houden met je bedrijf, producten of diensten, kun je ervoor zorgen dat de gegenereerde namen relevant zijn en consistent zijn met je merkidentiteit.
Nadelen van een naamgenerator
Hoewel bedrijfsnaamgeneratoren nuttige hulpmiddelen kunnen zijn, hebben ze ook enkele nadelen:
- Beperkte originaliteit: Omdat bedrijfsnaam generators gebaseerd zijn op algoritmen, kan het zijn dat de gegenereerde namen minder origineel of uniek zijn dan wanneer je zelf een naam bedenkt.
- Gebrek aan emotionele connectie: Een bedrijfsnaam die door een algoritme wordt gegenereerd, kan minder emotionele betrokkenheid oproepen dan een naam die zorgvuldig is bedacht en diepgaande betekenis heeft voor de ondernemer.
- Geen garantie op beschikbaarheid: Hoewel sommige naam generators de beschikbaarheid van domeinnamen en handelsmerken controleren, bieden ze geen garantie dat de geselecteerde naam nog steeds beschikbaar is op het moment van registratie. Snel handelen is cruciaal om de gewenste naam te verkrijgen.
- Relevante trefwoorden vereist: Het succes van een bedrijfsnaam generator hangt af van de relevantie en kwaliteit van de ingevoerde trefwoorden. Het kiezen van ongeschikte trefwoorden kan leiden tot onbruikbare naam opties.
- Geen volledig inzicht in de markt: Bedrijfsnaam generators kunnen geen rekening houden met de nuances van jouw specifieke markt, doelgroep of concurrentie. Een zorgvuldige analyse van de markt blijft noodzakelijk om een goede bedrijfsnaam te kiezen.
- Juridische en culturele overwegingen: Bedrijfsnaam generators houden mogelijk geen rekening met culturele gevoeligheden, taalbarrières of juridische beperkingen in bepaalde regio’s. Het is belangrijk om de gekozen naam te evalueren op geschiktheid en naleving van lokale wetten en normen.
Wil je meer inspiratie op doen, lees dan ook de artikels over bedrijfsnaam voorbeelden en tips om een merknamen te bedenken.
Vallen de resultaten uit je online marketing tegen?
Vraag onze vrijblijvende performancescan aan en wij vertellen waar het fout gaat.