logo Performancescan images

Aftrekposten (ondernemersaftrek) voor ondernemers in 2023

aftrekposten ondernemers
Ondernemen

Geschreven door Niek van Son MSc op 22 januari 2025

Niek van Son

Introductie

Ben je ondernemer en heb je een eenmanszaak, VOF, maatschap of commanditaire vennootschap? Dan zijn er verschillende aftrekposten voor ondernemers beschikbaar, die ervoor zorgen dat je bij je aangifte inkomstenbelasting minder belasting hoeft te betalen.

Ondernemersaftrek

Ondernemers kunnen in aanmerking komen voor de ondernemersaftrek. Dit bedrag trek je af van je winst, zodat je onderaan de streep minder belasting betaalt. Het maximale tarief voor de ondernemersaftrek is in 2023 36,93%. Je komt in aanmerking voor ondernemersaftrek als je het urencriterium voor ondernemers van de Belastingdienst hebt gehaald (1225 uur) en moet je meer tijd besteden aan je onderneming dan andere werkzaamheden. De ondernemersaftrek bestaat uit 6 aftrekposten:

1. Zelfstandigenaftrek

De zelfstandigenaftrek is een vast bedrag per jaar dat je af mag trekken. In 2023 bedraagt dit bedrag 5.030 euro.

2. Startersaftrek

De startersaftrek kun je gebruiken in drie van de eerste vijf jaar dat je onderneming bestaat. De startersaftrek is een verhoging van je zelfstandigenaftrek. De startersaftrek bedraagt 2.123 euro in 2023.

3. Startersaftrek bij arbeidsongeschiktheid

De startersaftrek bij arbeidsongeschiktheid kun je gebruiken als je in 1 of meer van de 5 voorafgaande jaren geen ondernemer was. Daarnaast moet je voldoen aan het verlaagd-urencriterium van 800 uren. Deze aftrek is maximaal de behaalde winst.

De starters aftrek bij arbeidsongeschiktheid in 2023 is:

Eerder gebruik van deze aftrek Startersaftrek
0 keer in de 5 voorafgaande jaren 12.000 euro
1 keer in de 5 voorafgaande jaren 8.000 euro
2 keer in de 5 voorafgaande jaren 4.000 euro

4. Meewerkaftrek

De meewerkaftrek is een aftrekpost die geldt als je fiscale partner onbetaald meewerkt in je bedrijf. Om hiervoor in aanmerking te komen moet je fiscale partner minimaal 525 uur meewerken in je onderneming, onbetaald of een vergoeding lager dan 5.000 euro en moet je zelf voldoen aan het urencriterium.

Hoeveel je mag aftrekken is afhankelijk van het aantal uren dat de fiscale partner:

Aantal uren Meewerkaftrek
0 – 525 geen aftrek
525 – 875 1,25% van de winst
875 – 1.225 2% van de winst
1.225 – 1.750 3% van de winst
1.750 of meer 4% van de winst

5. Stakingsaftrek

De stakingsaftrek is een vast bedrag als je gestopt bent met je onderneming die je van je stakingswinst kan verminderen. In 2023 is dit bedrag 3.360 euro. Je mag het stakingsaftrek maar 1 keer gebruiken in je leven, tenzij je niet het gehele bedrag hebt benut, dan kan je het restant gebruiken bij latere staking(en).

6. WBSO (Wet Bevordering Speur- en Ontwikkelingswerk)

De WBSO is een fiscale regeling voor bedrijven die research & development-werkzaamheden uitvoeren. Om hier van te mogen profiteren moet je naast de urencriterium ook minimaal 500 uren besteden aan erkend speur- en ontwikkelingswerk, heb je een speur- en ontwikkelingswerkverklaring van RVO.nl. De WBSO vergoedt dan via je belastingaangifte een deel van de kosten en uitgaven van je research & development-werkzaamheden.

Overige aftrekposten voor ondernemers

Naast de ondernemersaftrek zijn er nog meer aftrekposten die je kunt gebruiken:

De MKB-winstvrijstelling

De MKB-winstvrijstelling in 2023 is vastgesteld op 14%. Je mag dit toepassen op je winst nadat het verminderd is met het ondernemersaftrek. Het urencriterium geldt hiervoor niet.

Autokosten

Heb je een auto nodig voor je werk? Dan kun je je privéauto ook zakelijk gebruiken. Je autokosten kun je opgeven als aftrekpost voor de belasting.

Bedrijfskosten of zakelijke kosten

Denk aan huurkosten, studiekosten, autokosten, reclamekosten of energiekosten. Per kostensoort gelden andere voorwaarden, dus zoek goed uit wat je mag opgeven en wat niet.

Bedrijfsinvesteringen

Wanneer je investeert in bedrijfsmiddelen kan je dit aftrekken van je winst. Deze bedrijfsmiddelen worden gebruikt in je onderneming en zijn niet bestemd voor verkoop.  De kosten die hieronder vallen zijn de aanschafprijs, aankoopkosten en installatiekosten. Bedrijfsmiddelen die een lagere aanschafwaarde dan 450 euro hebben mag je in 1 keer aftrekken als kosten. Bedrijfsinvesteringen onder de 450 euro komen niet in aanmerking voor de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek.

Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek

Door te investeren in bedrijfsmiddelen kom je in aanmerking voor de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA). Hoeveel je mag aftrekken van de winst is afhankelijk van de grootte van je investering.

In 2023 is de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek als volgt:

Investering in euro’s KIA
0 – 2.600 0%
2.601 – 63.716 28% van je investering
63.716 – 117.991 17.841 euro
117.991 – 353.973 17.841 euro verminderd met 7,56% van het deel boven de 117.991 euro
353.974 of meer 0%

Bedrijfsruimte huren

Huur je een bedrijfsruimte? Dan mag je alle kosten aftrekken die je daarvoor maakt. Als je werkt in het pand waar je ook woont, dan kun je die kosten bijna nooit aftrekken. Hier vind je daar meer informatie over.

Aftrekposten voor investeringen

Heb je geïnvesteerd in je bedrijf? Dan kun je kijken of die investeringen aftrekbaar zijn. Koop je energiebesparende of milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen, dan kun je bijvoorbeeld gebruik maken van de energie-investeringsaftrek of de milieu-investeringsaftrek. De kleinschaligheidsinvesteringsaftrek gebruik je als je minimaal € 2400 hebt geïnvesteerd in een jaar, voor minimaal € 450 per investering.

Voorwaarden aftrekposten voor ondernemers

Voor elke aftrekpost voor ondernemers gelden andere voorwaarden. Voor sommige moet je bijvoorbeeld het urencriterium van de Belastingdienst hebben behaald, voor andere posten is dat niet nodig. Het is in elk geval noodzakelijk dat je volgens de Belastingdienst ondernemer bent. Doe je zelf je inkomstenbelasting? Informeer je dan goed over de verschillende aftrekposten en regelingen en kijk aan welke voorwaarden die moeten voldoen. Je accountant of boekhouder kan je natuurlijk ook helpen.

Voor meer informatie

Op de website van de Belastingdienst vind je informatie over de verschillende aftrekposten voor ondernemers.

Niek van Son
DE AUTEUR

Niek van Son MSc

Marketing Management (MSc, Universiteit van Tilburg). 10+ jaar ervaring als online marketingconsultant (SEO - SEA). Schrijft af en toe artikelen voor Frankwatching, Marketingfacts en B2bmarketeers.nl.

Vallen de resultaten uit je online marketing tegen?

Vraag onze vrijblijvende performancescan aan en wij vertellen waar het fout gaat.