logo Performancescan images

Het MDC-model: hulp bij het positioneren van je bedrijf of merk

MDC model
Modellen

Geschreven door Niek van Son MSc op 22 januari 2025

Niek van Son

Introductie

Natuurlijk wil je als ondernemer dat je merk een vaste plek krijgt in het hoofd en het hart van je doelgroep. Om dat doel te bereiken, is het belangrijk om een sterke merkpositionering te ontwikkelen. Daarmee wordt duidelijk waar je merk voor staat, waarom de doelgroep hiervoor kiest en wat het onderscheidend maakt ten opzichte van concurrerende merken. Een merkpositionering bepalen is een complexe klus. Het MDC-model helpt je om hier richting aan te geven.

MDC model

Wat is merkpositionering?

Merkpositionering is de reden waarom een doelgroep voor een bepaald merk kiest. Waarom koopt iemand bijvoorbeeld een iPhone in plaats van een Samsung Galaxy? Klanten hebben een helder beeld van een merk en de bijbehorende waarden en maken op basis daarvan een keuze. Ee sterke merkpositionering zorgt ervoor dat het merk uniek en onderscheidend is ten opzichte van concurrenten. Een merkpositionering ontwikkelen is een complex en creatief proces. Het is daarom aan te raden om met een model te werken, dat je helpt om de juiste merkpositionering en merkstrategie voor je merk te bepalen.

Betekenis MDC-model: wat is het?

MDC staat voor Merk, Doelgroep en Concurrenten. Het MDC-model werd ontwikkeld door Rik Riezebos en Jaap van der Grinten. Het is een hulpmiddel dat je helpt om je merk te positioneren. De onderdelen Merk, Doelgroep en Concurrenten vormen hierin de rode draad. Als je werkt via dit model, dan benoem je eerst de identiteit van je merk. Daarna kies je welke elementen uit die identiteit je wilt benadrukken. Het gaat om onderwerpen die belangrijk zijn voor de doelgroep en die zich duidelijk onderscheiden van concurrerende merken.

Merk

De M in het MDC-model staat voor Merk. De identiteit van je merk is de identiteit van je organisatie. Je geeft in deze fase antwoord op de volgende vragen:

  • Wat zijn de visie en missie van het bedrijf? Waar wil de organisatie over vijf jaar staan en wat zijn de ambities?
  • Wat is de bedrijfshistorie? Wat vonden de oprichters belangrijk, wat waren bepalende mijlpalen?
  • Wat is de bedrijfsoriëntatie; waar ligt de focus op? Is dat het product, het proces of de markt? Waar hecht het bedrijf de meeste waarde aan?
  • Wat zijn de sterke punten (kerncompetenties) van het bedrijf of product?
  • Wat zijn de kernwaarden van de organisatie en welke klantwaarden zijn van belang?
  • Wat is de bedrijfscultuur, hoe gaan medewerkers met elkaar om?

Bedenk je een merkpositionering voor een product, dan is het belangrijk om ook de identiteit van het product te bepalen. Lees ook hier meer over merknamen bedenken of een merknaam op maat.

Doelgroep

De D staat voor Doelgroep. Het is belangrijk om te bepalen welke onderdelen van je identiteit relevant zijn voor je doelgroep. Zorg daarom dat je je doelgroep goed in beeld hebt. Wie zijn je klanten, welke waarden vinden ze van belang, welke problemen hebben ze die jouw merk kan oplossen? Kies de aspecten uit je identiteit die de doelgroep direct aanspreken. Een bedrijf als Apple heeft dat slim gedaan: de waarden innovatie en design maken Apple-producten onderscheidend.

Concurrenten

De C staat voor Concurrenten. Tijdens deze stap in het model onderzoek je hoe je merk zich verhoudt tot concurrerende merken. Op welke punten is je merk hetzelfde als dat van de concurrentie en op welke punten wijkt het af? Het is ook belangrijk om te bepalen in welke productcategorie je merk valt, omdat klanten hun klantreis vaak beginnen met de zoektocht naar een bepaald product. Jouw merk moet duidelijk gezien worden als onderdeel van de gewenste productcategorie.

Uitwerking MDC-model naar brand positioning statement

Is het MDC-model helemaal doorlopen en zijn alle vragen beantwoord, dan is het tijd om de merkpositionering samen te vatten. Dat doe je in een brand positioning statement, een samenvatting van een paar zinnen waarin de drie elementen van het MDC-model hun plek hebben. Deze formule voor het positioneringsstatement wordt vaak gebruikt:

Voor [doelgroep], is het [merk] de enige [categorie] die [onderscheid & relevantie] biedt door [bewijs/ondersteunende punten].

Voorbeeld brand positioning statement
Een goed voorbeeld is het brand positioning statement van Walt Disney World:

Voor jonge mensen en mensen die jong van geest zijn, is Walt Disney World het themapark dat het beste een meeslepende en magische ervaring biedt. Dit omdat Walt Disney World, en alleen Walt Disney World, je verbindt met de personages en werelden waar je het meeste naar verlangt.

Alternatieven voor het MDC-model

Het MDC-model is niet het enige model om een merkpositionering mee te bepalen, al is het wel één van de meest effectieve modellen. Er zijn meerdere alternatieven beschikbaar en het hangt af van je persoonlijke voorkeur welk model het beste werkt.

Alternatief 1: McKinsey’s Brand Driver Model
Met dit model breng je vier onderdelen in beeld, waarmee je ontdekt welke elementen bepalend zijn voor je merkpositionering:

1.Drivers: belangrijke eigenschappen voor de doelgroep, die zeer onderscheidend zijn van de concurrentie.
2.Antes: eigenschappen die belangrijk zijn voor de doelgroep, maar die ook door de concurrentie worden geclaimd.
3.Fool’s Gold: eigenschappen die onderscheidend zijn van de concurrentie, maar geen merkloyaliteit stimuleren.
4.Neutrals: eigenschappen die niet relevant zijn voor de doelgroep.

Het nadeel van dit model is dat de onderdelen niet altijd goed worden ingeschat. Zo zijn er merken groot geworden met eigenschappen die eerst als Fool’s Gold betiteld werden.

Alternatief 2: het Golden Circle-model van Simon Sinek
Het Golden Circle-model van Simon Sinek is bij de meeste bedrijven inmiddels bekend. Dit denkmodel is ontstaan uit het onderzoek dat Sinek deed naar succesvolle bedrijven. Hij zag dat de succesvolste bedrijven werken met een ‘inside-out’-aanpak. In hun werkwijze staat niet het aanbod (‘what’), maar de ‘why’ centraal: waarom doet het bedrijf wat het doet? Sinek gelooft dat mensen niet kopen bij een bedrijf om wat het biedt, maar om waarom het dat biedt. Het Golden Circle-model bestaat uit drie cirkels, met in de middelste cirkel ‘why’, in de tweede cirkel ‘how’ en in de derde cirkel ‘what’. Dat verbeeldt de ‘inside-out’-aanpak.

Alternatief 3: het Brand Key model

Het MDC-model is een inside out model. Een andere aanpak is outside in en hiervoor is het Brand Key model een praktisch positioneringsinstrument. Hierin volg je 9 stappen waaruit de positionering van je merk volgt.

Ben jij tot een hele mooie bedrijfsnaam gekomen. En ben je nieuwsgierig naar jouw mogelijk volgende stappen. Lees dan zeker ook ‘Ondernemingsplan voorbeelden‘ en ‘merkidentiteit‘.

Niek van Son
DE AUTEUR

Niek van Son MSc

Marketing Management (MSc, Universiteit van Tilburg). 10+ jaar ervaring als online marketingconsultant (SEO - SEA). Schrijft af en toe artikelen voor Frankwatching, Marketingfacts en B2bmarketeers.nl.

Vallen de resultaten uit je online marketing tegen?

Vraag onze vrijblijvende performancescan aan en wij vertellen waar het fout gaat.