logo Performancescan images

Domeinnaam verhuizen: hoe werkt het (per partij)

Ondernemen

Geschreven door Niek van Son MSc op 22 januari 2025

Niek van Son

Voor het laatste bijgewerkt op 23 januari 2025

Introductie

Wil je je domeinnaam verhuizen naar een andere hostingpartij? Dat is geen probleem: het verhuizen van je domeinnaam is niet ingewikkeld en het overzetten is zo geregeld. Bij het overzetten van je domeinnaam moet je wel met een aantal zaken rekening houden.

Wat is een domeinverhuizing en waarom zou je dat doen?

Een domeinverhuizing is het proces van het overdragen van de registratie van een domeinnaam van de ene registrar (het bedrijf waar het domein oorspronkelijk is geregistreerd) naar een andere registrar. Dit kan gebeuren om verschillende redenen, zoals het zoeken naar betere prijzen, extra diensten of betere klantenondersteuning bij een andere registrar.

Tijdens een domeinverhuizing blijft de domeinnaam ongewijzigd, maar de registrar die verantwoordelijk is voor het beheren van het domein en het bijhouden van de contact- en DNS-gegevens wordt gewijzigd. Het is belangrijk om te weten dat een domeinverhuizing geen invloed heeft op de inhoud van je website of e-maildiensten. Deze blijven functioneren zoals voorheen, zolang de DNS-instellingen correct zijn geconfigureerd bij de nieuwe registrar.

Het verhuizen van een domeinnaam vereist meestal enige voorbereiding en coördinatie tussen de huidige en nieuwe registrar. Er zijn specifieke stappen en procedures die gevolgd moeten worden, zoals het verkrijgen van een authentificatiecode (ook wel EPP-code of verhuistoken genoemd) en het ontgrendelen van het domein bij de huidige registrar, om een soepele en succesvolle verhuizing te garanderen.

Domeinnaam verhuizen: Stappenplan

Het verhuizen van een domeinnaam van de ene registrar naar de andere kan een beetje ingewikkeld lijken, maar door de volgende stappen te volgen, kun je het proces soepel laten verlopen:

Stap 1: Voorbereiding

Controleer of je domeinnaam in aanmerking komt voor verhuizing. Sommige domeinen kunnen niet worden verhuisd binnen 60 dagen na registratie of eerdere verhuizing. Zorg er ook voor dat je contactgegevens up-to-date zijn, omdat de nieuwe registrar hiermee contact met je opneemt.

Stap 2: Ontgrendel je domein

Log in op het controlepaneel van je huidige registrar en zoek naar een optie om je domein te ontgrendelen of de ‘registrar lock’ te verwijderen. Hiermee maak je je domein klaar voor verhuizing.

Stap 3: Authentificatiecode aanvragen

Vraag bij je huidige registrar de ‘authentificatiecode’, ‘EPP-code’ of ‘verhuistoken’ aan. Deze code is een unieke reeks tekens die vereist is voor de verhuizing van het domein.

Stap 4: Kies een nieuwe registrar

Zoek een nieuwe registrar waar je je domein naartoe wilt verhuizen. Zorg ervoor dat deze registrar de domeinextensie (bijv. .com, .nl, .org) ondersteunt die je wilt verhuizen. Start de verhuizing bij de nieuwe registrar: Log in op het controlepaneel van de nieuwe registrar en zoek naar de optie om een domein te verhuizen of over te dragen. Voer je domeinnaam en de eerder verkregen authentificatiecode in.

Stap 5: Bevestig de verhuizing

Je ontvangt een e-mail van de nieuwe registrar met een verzoek om de verhuizing te bevestigen. Volg de instructies in de e-mail om de verhuizing goed te keuren. Wacht op voltooiing: De verhuizing van je domein kan enkele uren tot een week duren, afhankelijk van de betrokken registrars. Houd je e-mail in de gaten voor updates en eventuele aanvullende instructies.

Stap 6: Controleer de DNS-instellingen

Nadat de verhuizing is voltooid, controleer je de DNS-instellingen bij de nieuwe registrar om ervoor te zorgen dat ze correct zijn en overeenkomen met de instellingen van je oude registrar. Dit zorgt ervoor dat je website en e-mailadres correct blijven werken.

Stap 7: Voltooi de nameservers-configuratie

Als je webhosting en domeinregistratie bij verschillende providers hebt, zorg er dan voor dat je de nameservers bij de nieuwe registrar bijwerkt om naar je webhostingprovider te wijzen. Dit zorgt ervoor dat je website en e-mail soepel blijven functioneren na de verhuizing.

Stap 8: Controleer de verhuizing

Controleer ten slotte of de verhuizing succesvol is uitgevoerd door je domeinnaam in een browser in te voeren en te kijken of je website correct wordt weergegeven. Je kunt ook een WHOIS-zoekopdracht uitvoeren om te controleren of de registrar is bijgewerkt naar je nieuwe provider.

Stap 9: Bewaak de werking van je website en e-mail

Houd je website en e-mail de komende dagen nauwlettend in de gaten om er zeker van te zijn dat alles naar behoren werkt. Mocht je problemen ondervinden, neem dan contact op met je nieuwe registrar voor ondersteuning.

Stap 10: Zeg je oude registrar op

Nadat je hebt bevestigd dat alles correct werkt, vergeet dan niet om je oude registrar op de hoogte te stellen van de voltooide verhuizing en eventuele resterende diensten bij hen op te zeggen. Dit voorkomt onnodige kosten en zorgt ervoor dat je account up-to-date is.

Partijen waar je je domeinnaam kan verhuizen

We zetten de populaire registrars in Nederland op een rijtje en leggen uit hoe je per partij je domeinnaam kan verhuizen:

TransIP

Het verhuizen van .nl en .eu domeinextensies bij Transip kan door alleen de verhuiscode in te voeren, deze vraag je op bij je huidige registrar. Voor een .com domeinextensies moet er door je huidige provider ook een akkoord gegeven worden om de verhuizing te voltooien.

SIDN

SIDN is de stichting die verantwoordelijk is voor het beheer van .nl-domeinnamen en werkt samen met honderden registrars in Nederland. Je kunt geen domein direct bij SIDN registreren, maar je kunt wel een registrar kiezen die met SIDN samenwerkt.

Versio

Je .nl en .eu extensies is binnen enkele minuten verhuisd bij Versio. Daarvoor dien je alleen de verhuis token aan te vragen bij je huidige provider. Vraag een domeinverhuizing aan, vul de code in en de verhuizing is compleet. De stappen zijn hetzelfde voor een .com extensie, alleen duurt dit ongeveer 5 werkdagen.

Antagonist

Vraag de verhuiscode op bij je huidige registrar en zeg vervolgens je contract op met die partij. Vervolgens kan je een bestelling plaatsen bij Antagonist. Vervolgens ontvang je een e-mail waarin word gevraagd om de verhuiscode in de verhuizing compleet te maken.

Yourhosting

Bij Yourhosting hebben ze de verhuiscode nodig, deze moet je opvragen bij je huidige hostingprovider. Deze verhuiscode kan je vervolgens invullen bij de online klantomgeving van Yourhosting. Dit geldt voor .nl en .eu domeinextensies. Voor het verhuizen van een .com domeinextensie moet er ook akkoord worden gegeven door je huidige webhosting om de verhuizing compleet te maken.

Mijndomein

Op de website van Mijndomein vul je je domeinnaam in en klik je op de verhuisdoos icoon. Vervolgens vul je de verhuiscode in die je moet opvragen bij je huidige provider en klik je op verhuis. Je kiest je pakket en rekent deze af. Je domeinnaam is verhuisd.

Neostrada

Als eerst zal je de autorisatie code moeten opvragen bij je huidige provider. Wanneer je deze hebt kan in je inloggen bij Neostrada en klikken op Domeinnaam Registeren. Hier vul je de domeinnaam inclusief extensie(s) in en klik je door. Daarna voer je de autorisatie code in en klik je op verhuizen.

Let op: je website verhuist niet automatisch mee!

Als je een domeinnaam verhuist, dan verhuist je website niet automatisch mee. Alleen het webadres wordt overgezet, de rest niet. Hangt er een website onder je domeinnaam, vraag je nieuwe provider om die tegelijk met je domeinnaam te verhuizen. Het is aan te raden om dit door een expert te laten doen. Zeker als je website goed bezocht wordt, is het belangrijk dat bezoekers niets merken van je verhuizing en ook je vindbaarheid Google hetzelfde blijft. Wil je je website liever zelf verhuizen? Vraag je nieuwe hostingpartij dan om een heldere handleiding, waarin alles stappen duidelijk beschreven staan.

Hoe lang duurt het verhuizen van een domeinnaam?

Het verhuizen van een domeinnaam met de extensie .nl gebeurd over het algemeen binnen enkele minuten. Verhuis je een domeinnaam met een andere extensie, zoals .com, dan kan het zo’n vijf dagen duren voordat de verhuizing afgerond is.

Welke extensie voor domeinnaam kiezen?

Als je een domeinnaam kiest, moet je ook de extensie bepalen. Ga je voor een site met een domeinnaam die eindigt op .nl, .eu. of .com? Een extensie wordt ook wel TLD genoemd, Top Level Domain. Neem deze overwegingen mee in je keuze:

  • De extensie heeft invloed op je vindbaarheid in Google. Een website met de extensie .nl scoort beter in Nederland dan in België of Duitsland. Wil je vooral de Nederlandse markt aanspreken, dan kan een .nl-extensie je beste keus zijn.
  • Heb je een internationale of Engelstalige website? Kies dan voor de extensie .com. Run je een bedrijf dat in heel Europa werkt? Dan is een .eu-extensie de moeite van het overwegen waard.
  • Voor een professionele en betrouwbare uitstraling is het beter om een landen-extensie te kiezen dan een algemene extensie als .me of .biz.
  • Kies je voor een landen-extensie, dan beperkt dat de kans op fouten in links en problemen met vindbaarheid. Klanten typen eerder .nl of .com in dan een andere extensie.

Leg meerdere domeinextensies vast

Heb je dé domeinnaam voor jouw bedrijf of product gevonden? Leg die dan vast met verschillende veelgebruikte extensies, zoals .nl, .com en .eu. Zo voorkom je dat anderen met jouw domeinnaam aan de haal gaan. Je hoeft die websites niet te gebruiken, zolang de domeinregistratie maar op jouw naam staat. Over het algemeen zijn .com extensies waardevoller, wat interessant kan zijn als je ooit besluit om je domeinnaam te verkopen.

Niek van Son
DE AUTEUR

Niek van Son MSc

Marketing Management (MSc, Universiteit van Tilburg). 10+ jaar ervaring als online marketingconsultant (SEO - SEA). Schrijft af en toe artikelen voor Frankwatching, Marketingfacts en B2bmarketeers.nl.

Vallen de resultaten uit je online marketing tegen?

Vraag onze vrijblijvende performancescan aan en wij vertellen waar het fout gaat.